دانلود پایان نامه مهندسی صنایع با عنوان بررسی عوامل کلیدی پیاده ‏سازی مهندسی ارزش در پروژه‏های صنعت نفت (فایل word)

عوامل کلیدی پیاده سازی مهندسی ارزش در پروژه‏های صنعت نفت کدام هستند؟ به طور كلي هدف از اجراي اين پروژه مهندسی صنایع، شناسایی عوامل کلیدی پیاده ‏سازی مهندسي ارزش به عنوان ابزار مديريتي جهت بهينه سازي پروژه‏های صنعت نفت مي‏باشد. می توانید این پژوهش مهندسی صنایع را به صورت فایل word دانلود نمایید.
قیمت : 1,085,000 ریال
شناسه محصول : 2010148
نویسنده/ناشر/نام مجله :
سال انتشار:
تعداد صفحات فارسي : 140
نوع فایل های ضمیمه : word
حجم فایل : 1 Mb
کلمه عبور همه فایلها : www.daneshgahi.com
عنوان فارسي : پایان نامه مهندسی صنایع با عنوان بررسی عوامل کلیدی پیاده ‏سازی مهندسی ارزش در پروژه‏های صنعت نفت (فایل word)

چکیده

در این تحقیق پس از بررسی مبانی تئوریکی مهندسی ارزش و فرصت‏ها و تهدیدهای فرآروی آن بررسی شده است. جامعه آماری استفاده‏شده در این تحقیق 40 مورد از پروژه‏های اجرایی صنعت نفت شناسایی‏شده‏اند که می‏توان مهندسی ارزش را در آنها پیاده‏سازی کرد که از این تعداد، 12 مورد براي جمع‏آوری اطلاعات لازم تحقیق، فراهم گردیده است. مفروضات تحقیق در قالب پرسشنامه‏های تدوین شده به مجریان پروژه‏های مذکور ارسال شده و پس از جمع‏آوری پرسشنامه‏های تکمیل شده، عوامل کلیدی پیاده سازی مهندسی ارزش رتبه‏بندی گردیده و با استفاده از آزمونهای آماری به بررسی صحت مفروضات پرداخته شده است. در تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع‏آوری شده و با استفاده از آزمونها و نرم افزارهای مرتبط، روابط معنی دار مابین عوامل و مفروضات تحقیق به اثبات رسیده و کلیه فرضهای مطرح شده روایی لازم را کسب کرده‏اند‏. پس از انجام آزمون‌هاي نسبت و فریدمن، معين گرديد كه اختصاص زمان کافی جهت فاز طراحی اولیه، برنامه‏ريزي منابع انسانی، منابع مالی، متخصصان مرتبط با پروژه، کار گروهی، خلاقیت، کنترل پروژه، نگرش سیستمی، فن آوری اطلاعات و ساختار تشکیلاتی به ترتیب از عوامل کلیدی پیاده سازی مهندسی ارزش مي‏باشد. می توانید این پژوهش مهندسی صنایع را به صورت فایل word دانلود نمایید.

مقدمه

فلسفه اصلی مهندسی ارزش این است که همیشه راه بهتری برای انجام کارها وجود دارد و محورهای اصلی مهندسی ارزش برای رسیدن به راه بهتر عبارتند از:

1.         کار تیمی چندرشته‏ای

2.         خلاقیت

3.         برخورد نظام‏مند

مهندسی ارزش که بعنوان رویکردی گروهی، سیستماتیک، کارکردگرا و خلاقانه و با هدف بهبود ارزش یک پروژه (یا یک محصول یا یک خدمت) از طریق کاهش هزینه‏های دوره عمر طرح و افزایش کیفیت و عملکرد آن به اجرا در می‏آید، قابلیت‏ها و توانمندی خود را در این راستا به اثبات رسانده است. پس از گذشت قریب به 60 سال از طرح و ابداع و توسعه بکارگیری مهندسی ارزش و تکنیک‏های مربوطه در جهان و اثبات تأثیرات مثبت و چشمگیر آن در پروژه‏های مختلف و با گذشت بیش از 5 سال از معرفی آن در ایران به نظر می‏رسد روند آشنایی و توسعه کاربرد آن در کشور ما به کندی طی می‏شود.

اطلاعات و آمار موجود، از تعدد پروژه‏های ناتمام، طولانی شدن زمان انجام و صرف هزینه‏های بسیار بیشتر از هزینه پیش‏بینی‏شده در طرح اولیه و بعضاً انجام پروژه‏هایی که نظر کارفرما را از نظر کیفی و حتی کاربردی برآورده نمی‏سازد حکایت می‏کند که خود چاره‏اندیشی و بکارگیری ابزارهای ارزشمند مدیریتی نظیر مدیریت/مهندسی ارزش را ضروری می‏سازد.

در کشور ما نیز مهندسی ارزش با اقبال کارفرمایان روبرو گشته است و با تدبیر مناسب سازمان مدیریت و برنامه‏ریزی از جایگاه ویژه‏ای در فرآیند مدیریت پروژه برخوردار گشته است. اما هرچند تا کنون نزدیک به 5 سال از آشنایی و اجرای مهندسی ارزش در سازمان‏های صنعتی می‏گذرد، تاکنون نتایج با آنچه مورد انتظار بوده است، فاصله چشمگیری دارد و مطالعه منابع خارجی و تجربیات مشابه در کشورهای صنعتی گواه این مدعاست که عوامل کلیدی متعددی در اجرای مستمر فرآیند مهندسی ارزش نقش دارند که بدون وجود این عوامل موفقیتی را نمی‏توان برای این فرآیند متصور بود.

بيان مسأله

گسترش ابعاد طرح¬ها و به دنبال آن پیچیدگی طراحی، حجم زیاد منابع مورد نیاز برای سرمایه¬گذاری در طرح¬های صنعتی، عمرانی و خدماتی و ضرورت ارتقای کیفیت و کاهش هزینه در فرآیند مدیریت پروژه موجب توجه بیشتر به رویکرد مهندسی ارزش در سال¬های اخیر شده است. متوسط زمان راه‏اند‏ازي طرح‏هاي ملي و سرمايه بر در حال حاضر هشت سال بوده و54 درصد از طرح‏هاي عمراني كشور داراي اشكالات طراحي مي‏باشد که 27 درصد از این طرحها به صورت ناقص اجرا شده و 28 درصد آن در مرحله بهره‏برداري داراي اشكال هستند. با توجه به اینکه پروژه‏هاي عمراني ملي ماهيتاً سرمايه بر و مستلزم صرف بودجه كلان و زمان اجراي طولاني هستند آمار نشان مي‏دهد كشور ما به دليل فقدان نظام ارزيابي و بهره‏برداري مناسب و كارا، سالانه متحمل زياني معادل 1650 ميليارد ريال مي‏شود و ميزان زيان ناشي از تأخير در راه‏اند‏ازي طرح‏هاي ملي بر اساس مدل تعريف شده سازمان مديريت و برنامه‏ريزي معادل 4600 ميليارد ريال است که از طرف ديگر، سالانه درصد نسبتاً بالايي از درآمد ناخالص ملي صرف سرمايه‏گذاري در پروژه‏هاي ملي و عمراني مي‏شود. از اين رو به منظور كاهش هزينه و زمان اجراي آنها لازم است دوره عمر پروژه يعني فرآيند طراحي تا ساخت و بهره‏برداري مورد بررسي و ارزيابي قرار گيرد. ]4[

در اين راستا با بررسي كاربرد مهندسي ارزش در يكي از پروژه‏هاي عمراني صنعت نفت، سعي گرديده است با بيان نكات تئوريك و مشاهده نتايج حاصله، شاهد استفاده و توسعه اين تكنيك در كشور خويش باشيم كه نهايتاً منجر به كاهش هزينه‏هاي سرمايه‏گذاري و افزايش كيفيت خدمات گردد.

اهمیت و ضرورت تحقیق

همانطور كه در قسمت قبل اشاره گرديد، روشهاي مختلف مديريت پروژه مي‏تواند مديريت را جهت انجام پروژه مطابق با اهداف از پيش تعيين شده كمك نمايد. مهمترين هدف، مديريت اتمام پروژه با حداقل هزينه و در زمان مقرر با رعايت مسائل كيفي مي‏باشد. از آنجايي كه مهندسي ارزش كاري است گروهي و داراي روشهاي سيستماتيك كه با جمع نمودن نظرات و ارزش دهي به آنها و نهايتاً انتخاب بهترين ايده مي‏تواند منجر به كاهش هزينه‏ها با افزايش و يا حداقل حفظ كيفيت گردد، ضرورت اين تحقيق را بيش از پيش مشخص مي‏نمايد. حال اگر بتوانيم اين فرآيند را در پروژه‏هاي صنعتی كشور به عنوان نمونه‏اي از پروژه‏هاي عمراني به كار بريم، قطعاً شاهد نتايج خوبي در  كليه پروژه‏ها مي‏باشيم.

روش تحقیق

از آنجایی که این پژوهش به دنبال بررسی عوامل کلیدی پیاده سازی مهندسی ارزش در پروژه‏های صنعت نفت می‏باشد، لذا روش تحقیق از نوع توصیفی می¬باشد. در ابتدا مطالعات جهت تكميل و تحقيق در ادبيات موضوع، كتاب¬هاي مرتبط مورد بررسي قرار می¬گیرند .جهت تكميل اين مباحث و همچنين تحقيق در طرح‏هاي صنعت نفت، جستجوي شبكه جهاني اطلاع رساني صورت می‏گیرد که می¬تواند موجب تكميل مجموعه اطلاعاتي در زمينه مهندسي ارزش و ارائه فرضیات مناسب در خصوص عوامل کلیدی تاثیر گذار گردد. پس از جمع‏آوری پرسشنامه‏های مربوط به بررسی عوامل کلیدی که توسط مدیران و کارشناسان مرتبط تکمیل گردیده‏اند‏ با استفاده از آزمون نسبت و فریدمن به دسته بندی و رتبه بندی عوامل کلیدی می‏پردازیم.

جامعه آماری

جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان مجری40 مورد از پروژه‏های انجام شده در حوزه صنعت نفت می‏باشد که در آنها می‏توان از مهندسی ارزش جهت کاهش هزینه¬های پروژه استفاده کرد که بدلیل محدودیت در جمع‏آوری اطلاعات مرتبط، اطلاعات مربوط به 12 مورد از آن پروژه ها(از طریق 15 نفر از مدیران و کارشناسان پروژه ها که این افراد در این پروژه ها مشغول به کار بوده و با کلیه مشکلات اجرایی آشنا بوده اند ، جمع آوری گردیده است ) که در آنها مبانی پیاده سازی مهندسی ارزش قابل پیاده سازی بود، وجود دارد.

ساختار تحقیق

با توجه به مشکلات رایج پروژه‏های صنعتی کشور (ناشی از کمبود اعتبار، افزایش زمان، کیفیت پایین طراحی و ساخت و... ) در سالهای اخیر حرکت به سمت استفاده از روشهای بهینه سازی و اصلاحی سرعت بیشتری به خود گرفته است. با توجه به توانایی تطبیق مهندسی ارزش با شرایط گوناگون، این متدولوژی از سایر روشها متمایز گشته و حرکت سازمانها و دستگاههای اجرایی به پیاده سازی از آن متمایل گشته و در زمینه سازی اجرایی شدن آن تلاشهای قابل ملاحضه ای انجام گرفته است .

در فصل اول، به بیان مساله و اهمیت و ضرورت تحقیق و بیان سوالات و مفروضات تحقیق، جامعه آماری و ابزارهای تحلیل اشاره گردیده است.

در فصل دوم، به بیان کلیاتی از مهندسی ارزش، تعاریف و مفاهیم پایه مهندسی ارزش، فرآیند پیاده‏سازی مهندسی ارزش، زمان بکارگیری مهندسی ارزش در پروژه‏ها، وضعیت مهندسی ارزش در پروژه‏های طرح و ساخت و چالش‏های فراروی آن در ایران بیان گردیده‏اند‏.

در فصل سوم با استفاده از دو نمونه پرسشنامه به جمع‏آوری نظرات مدیران و کارشناسان مرتبط با موضوع و مفروضات تحقیق در حوزه صنعت نفت و پروژه‏های مرتبط پرداخته شده و روشهای گرد آوری و تحلیل اطلاعات به انضمام آزمونهای مربوطه توضیح داده شده است.

در فصل چهارم تحلیلهای مربوط به مفروضات تحقیق با استفاده از آزمونهای مرتبط انجام گرفته و نتایج در قالب نمودارها و جداول ارائه گردیده است.

در فصل پنجم مطالب فوق جمع بندی و نتیجه گیری گردیده و پیشنهاداتی جهت انجام تحقیقات آتی ارائه گردیده است.

فهرست مطالب

مقدمه     1

1-         فصل اول : کلیات   4

1-1-      مقدمه     4

1-2-      بيان مسأله            5

1-3-      اهمیت و ضرورت تحقیق     6

1-4-      اهداف تحقیق        7

1-5-      سؤال تحقیق         7

1-6-      فرضیه‏های تحقیق  7

1-7-      روش تحقیق         8

1-8-      جامعه آماری         8

1-9-      ابزارهای گردآوری اطلاعات 9

1-10-    ساختار تحقیق        9

1-11-    محدودیت‏های تحقیق           10

1-12-    تعریف مفهومی متغیرها       11

1-12-1-            مدت زمان طراحی مقدماتی پروژه       11

1-12-2-            خلاقیت   11

1-12-3-            مدیریت منابع مالی  12

1-12-4-            کار تیمی و گروهی 12

1-12-5-            برنامه‏ریزی منابع انسانی پروژه          12

1-13-    تعریف عملیاتی متغیرها       13

1-13-1-            مدت زمان طراحی مقدماتی پروژه       13

1-13-2-            خلاقیت   13

1-13-3-            مدیریت منابع مالی  13

1-13-4-            کار تیمی و گروهی 14

1-13-5-            برنامه‏ریزی منابع انسانی پروژه          14

2-         فصل دوم : پیشینه تحقیق      16

2-1-      مقدمه     16

2-2-      تاریخچه مهندسی ارزش       17

2-3-      تعریف مهندسی ارزش         18

2-4-      مفاهیم پایه در مهندسی ارزش 19

2-5-      فرآیند مهندسی ارزش           20

2-6-      زمان بکارگیری مهندسی ارزش          30

2-7-      وضعیت قراردادها در مهندسی ارزش   31

2-8-      مهندسی ارزش در قراردادهای طراحی، تأمین و اجرا        33

2-9-      فرصت‏ها و چالش‏های پیش روی پیاده‏سازی مهندسی ارزش در ایران  35

2-10-    عوامل کلیدی پیاده سازی مهندسی ارزش           36

2-10-1-            سطوح خلاقيت      40

2-10-2-            مدیریت منابع مالی  40

2-10-3-            کار تیمی و گروهی 41

2-10-3-1-         انواع تيمها           41

2-10-3-2-         9 نقش کلیدی تیم‏ها 42

2-10-3-3-         بررسی عملکرد تيمهای موثر 42

2-10-3-4-         ويژگی تيم‏ها از نظر عملکرد عالی       43

2-10-3-5-         مرحله شکل گيری توسعه تیم 43

2-10-3-6-         مدیریت فرآیندهای تیمی       44

2-10-3-7-         مزيت تيمها          44

2-10-3-8-         فرآیند برنامه‏ریزی منابع انسانی پروژه  45

2-11-    پیشینه پژوهش      45

3-         فصل سوم : روش تحقیق      53

3-1-      مقدمه     53

3-2-      جامعه آماري         53

3-3-      روش گردآوري اطلاعات      55

3-3-1-  پرسشنامه‏هاي جمع‏آوری داده‏ها           55

3-4-      اندازه نمونه          57

3-5-      روش‌هاي تجزيه و تحليل      57

3-5-1-  پایایی و روایی پرسشنامه      58

3-5-2-  آزمون فریدمن       59

3-5-3-  آزمون نسبت         60

4-         تحليل داده‌ها          65

4-1-      مقدمه     65

4-2-      داده‏های پژوهش     65

4-3-      تحليل داده‏های پژوهش         69

4-3-1-  تحلیل توصیفی      69

4-3-2-  تحلیل استنباطی     70

5-         نتيجه‏گيري و پيشنهادات       84

5-1-      نتیجه      84

5-2-      پیشنهادات تحقیق    85

پیوست 1 : بررسی موردی   87

پیوست 2 : نمونه پرسشنامه‏ها            92

پیوست 3 : خروجي نرم‏افزار 102

منابع      136

فهرست جداول

جدول (‏2 1): خلاصه عوامل کلیدی بر اساس نظر كارشناسان          39

جدول (‏3 1): نام پروژه‌های جامعه آماری          54

جدول (‏3 2): شاخصهای پایایی          58

جدول (‏3 3): همبستگی       59

جدول (‏4 1): اطلاعات مرتبط با درصد اهميت عوامل      66

جدول (‏4 2): جزئيات اطلاعات جمع‏آوري‏شده پروژه‏ها      67

جدول (‏4 3): جزئيات اطلاعات جمع‏آوري‏شده پروژه‏ها      68

جدول (‏4 4): اطلاعات افراد تکمیل کننده پرسشنامه‏ها       69

جدول (‏4 5): خلاصه آمار توصيفي آزمون        70

جدول (‏4 6): رتبه‏بندي عوامل مؤثر بر اجراي مهندسي ارزش        71

جدول (‏4 7): شاخص‏هاي آزمون فریدمن          71

جدول (‏4 8): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل زمان طراحي        73

جدول (‏4 9): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل خلاقيت   74

جدول (‏4 10): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل نگرش سيستمي   75

جدول (‏4 11): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل استفاده بهینه از منابع مالي  76

جدول (‏4 12): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل ساختار تشكيلاتي  77

جدول (‏4 13): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل كار گروهي        78

جدول (‏4 14): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل متخصصان        79

جدول (‏4 15): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل كنترل پروژه      80

جدول (‏4 16): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل فن‏آوري اطلاعات            81

جدول (‏4 17): نتايج آزمون دوجمله‏اي براي عامل برنامه‏ريزي منابع انساني    82

 فهرست شکل‏ها

شکل (‏2 1): فلوچارت قدم‏های کلی فرآیند مهندسی ارزش   23

شکل (‏2 2): نمودار تأثیر، هزینه و صرفه‏جویی حاصل از مهندسی ارزش در مراحل پروژه         31

شکل (‏2 3): روند بررسی پروژه        33

شکل (‏2 4): فرصت‏ها و تهدیدهای پیش روی مهندسی ارزش در ایران           36

شکل (‏2 5): نمودار برنامه‏ريزي نيروي انساني  45

شکل (‏4 1): نمودار ميزان تأثير عوامل مختلف بر روند پیاده سازی مهندسي ارزش        72

شکل (‏4 2): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل زمان طراحي          73

شکل (‏4 3): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل خلاقيت     74

شکل (‏4 4): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل نگرش سيستمي        75

شکل (‏4 5): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي برای عامل استفاده بهینه از منابع مالي    76

شکل (‏4 6): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل ساختار تشكيلاتي      77

شکل (‏4 7): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل كار گروهي            78

شکل (‏4 8): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل متخصصان 79

شکل (‏4 9): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل كنترل پروژه           80

شکل (‏4 10): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل فن‏آوري اطلاعات   81

شکل (‏4 11): نمودار توصيفي آزمون دوجمله‏اي در عامل برنامه‏ريزي منابع انساني      82

 

Keywords: مهندسی ارزش پروژه‏ صنعت نفت آزمون فریدمن
این برای گرایش های: برنامه ریزی و تحلیل سیستم ها، کاربرد دارد. [ برچسب: ]