قلم زنی عبارت است از تزیین و کندن نقوش بر روی اشیای فلزی به ویژه مس طلا ونقره، برنج که امروزه رایج ترین آن مس است و دیگر ایجاد نقش ها و خطوط به وسیله قلم و چکش بر روی اجسام فلزی است، این رشته یکی از رشته های هنری است که در دسته بندی صنایع دستی و فلزکاری قرار می گیرد به نظر می رسد که پیشینه قلم زنی به زمان سکاها و...(در ایران باستان) برمی گردد ولی تاریخ دقیقی از آن ذکر نشده است.
هنرجويان اين رشته علاوه بر کسب دانش و توانائي با ابزار و وسايل قلم زني با اصول و مباني آن بر روي فلزات و مراحل انجام کليه عمليلت آن آشنا شده و کار قلم زني را بخوبي انجام مي دهند.
هدف از ایجاد این رشته در مقطع کاردانی، تربیت کاردان و هنرمند در این رشته است که با کارآیی و دانش نظری و عملی وسیع بتواند علاوه بر تامین نیازهای هنری جامعه، به منظور ارتقاء کمی و کیفی آن در زمان کوتاه ایفای نقش نماید. اهمیت نقش فارغ التحصیلان این رشته در شناخت و معرفی ویژگی های این هنر به لحاظ سبک و چگونگی بهره گیری از امکانات، مواد و لوازم می باشد. همچنین زمینه توسعه مرزهای علمی، هنری و فرهنگی و نیز اشتغال را در میان اقشار جامعه فراهم و عرصه خود اتکایی فرهنگی، اقتصادی، علمی و فرهنگی را تحکیم خواهد نمود.
مهارت ها و زمينه هاي شغلي رشته قلم زنی در مقطع کاردانی فنی و حرفه ای عبارت است از:
- فعاليت در كارگاههاي توليدي صنايع دستي
- طراحي نقوش سنتي براي زمينه هاي مختلف صنايع دستي
- راه اندازي كارگاههاي توليدي صنايع دستي
- طراحي، توليد و كنترل صنايع دستي
- مديريت نمايشگاه ها، موزه ها و كارگاه هاي هنري
- كارگاه ساخت انواع ظروف فلز كاري، قلمزني و نقشه برداري روي آن