دانلود تهیه دستور العمل جهت استقرار یک نظام کنترل داخلی

ویژگی‌های محیط فعالیت‌های از نوع دولتی، مسئولیت پاسخگویی، سطوح مسئولیت پاسخگویی، مسئولیت پاسخگویی و ساختار کنترل داخلی، پاسخگویی مالی و عملیاتی، اهداف کنترل داخلی در بخش عمومی، اهداف گزارش‌دهی شده مالی ویژگی‌های اجزای کنترل داخلی بخش عمومی، محیط کنترلی
قیمت : 520,000 ریال
شناسه محصول : 2004103
نویسنده/ناشر/نام مجله :
سال انتشار: 1394
تعداد صفحات فارسي : 77
نوع فایل های ضمیمه : Word
حجم فایل : 1 Mb
کلمه عبور همه فایلها : www.daneshgahi.com
عنوان فارسي : تهیه دستور العمل جهت استقرار یک نظام کنترل داخلی

چکیده

 

پایان نامه حسابداری با عنوان تهیه دستور العمل جهت استقرار یک نظام کنترل داخلی

در این قسمت از پورتال آموزش و پژوهش دانشگاهیان(پویان) پایان نامه حسابداری با عنوان تهیه دستور العمل جهت استقرار یک نظام کنترل داخلی برای دانلود ارائه شدهه است. این پایان نامه حسابداری به صورت فایل Word می باشد.

فهرست مطالب پایان نامه حسابداری با عنوان تهیه دستور العمل جهت استقرار یک نظام کنترل داخلی به شرح زیر است:

ویژگی‌های محیط فعالیت‌های از نوع دولتی

مسئولیت پاسخگویی

سطوح مسئولیت پاسخگویی

مسئولیت پاسخگویی و ساختار کنترل داخلی

پاسخگویی مالی و عملیاتی

اهداف کنترل داخلی در بخش عمومی

اهداف گزارش‌دهی شده مالی

ویژگی‌های اجزای کنترل داخلی بخش عمومی

محیط کنترلی

فعالیت‌های کنترلی

اطلاعات و ارتباطات

حسابداری حساب‌های مستقل

حقوق صاحبان سهام= بدهی‌ها – دارایی‌ها

دارای‌ها= بدهی‌ها

دارای‌ها= محدودیت‌ها

حسابداری بودجه‌ای

معیار اندازه‌گیری

مسئولیت پاسخگویی و نیازهای اطلاعاتی

هماهنگی نمودن کنترل و مسئولیت پاسخگویی

روش‌های کنترل

نتیجه گیری

منابع

اگر چه وظیفه اعمال نظارت مالی و حدود این نظارت در فصل نهم قانون برنامه و بودجه مصوب 10/12/1351 تشریح گردیده و مرجع آن نیز سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور می‌باشد و برکسب نتایج و میزان دستیابی به اهداف نیز تأکید دارد، لیکن نظارت عملیاتی در ایران تاکنون توفیقی نداشته است. نظارت عملیاتی پیش شرط تحقق مسئولیت پاسخگویی عملیاتی بوده و طراحی و اجرای روش‌ها و رویه‌های کنترلی مناسب برای اعمال صحیح این نوع نظارت در تحقق و ارتقاء سطح مسئولیت پاسخگویی عملیاتی تأثیر به سزائی دارد. سابقه 53 ساله نظارت عملیاتی دولت که از سال 1327 و در اجرای ماده 8 قانون اول برنامه عمرانی کشور آغاز و تاکنون نیز ادامه دارد، نشاندهندة این واقعیت است که سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشورتوفیق چندانی در تحقق و ارتقاء سطح این نظارت نداشته و دستگاه‌های مسئول اجرای طرح‌ها، فعالیت‌ها و برنامه‌ها نیز از پذیرش کامل این نوع نظارت به طرق مقتضی پرهیز نموده‌اند. نتیجه این امر باعث گردیده است که حتی اغلب طرح‌ها و پروژه‌های عمرانی کشور که به لحاظ کمی و کیفی نظارت پذیرتر از فعالیت‌ها و برنامه‌های موضوع اعبارات جاری می‌باشند، با تأخیر بیش از حد به بهره‌برداری رسیده و یا می‌رسند و مسئولین نیز در مورد آنها پاسخگو نبوده‌اند. شواهدی از این قبیل فراوان بوده و مهمه آنها بر تنزل سطح نظارت عملیاتی و پاسخگویی عملیاتی دولت دلالت دارند که توضیح بیشتر در مورد آنها از حوصله این مقاله خارج است. نتیجه اینکه برای ارتقاء سطح نظارت عملیاتی و تحقق مسئولیت پاسخگویی عملیاتی باید روش‌های کنترلی نوینی طراحی و جهت نظارت را از مصرف“ in put” تغییر داده و بر اندازه‌گیری ستانده“out put” و کسب نتایج “out come” متمرکز نمود تا ارزیابی مسئولیت پاسخگویی عملیاتی مقامات مسئول دستگاه‌های اجرائی از این طریق امکان پذیر گردد.

Keywords: نظام کنترل داخلی
این برای گرایش های: حسابداری، کاربرد دارد. [ برچسب: ]